Stook-wijzer

Search

Logo

Banner wordt lid

Het stookseizoen is begonnen, maar de gasprijs is wel hoog. Er is een alternatief. Wie heeft de laatste tijd niet al die aanhangwagentjes vol grote houtblokken door de straten zien rijden?

Gezellig?

Gezellig toch, een houtkachel of open haard? Zeker. Ik mag ook graag een beetje met de pook zitten porren in een open haard. Stevig houthakken om de conditie op peil te houden is ook nooit weg.

Maar niet zonder problemen

Maar het is allemaal niet probleemloos. Als de buren moeten slapen met de ramen dicht om te voorkomen dat de rook hun slaapkamer en hun neus binnendringt, is zo’n houtvuur (ook dat van de zomerse barbecue) behoorlijk hinderlijk. Ongezond is het ook. Een groot deel (bijna een kwart) van het fijnstof in Nederland wordt door houtverbranding veroorzaakt.

Luchtvervuiling

Het lijkt zo mooi ‘natuurlijk’ om hout te verstoken. Maar ook natuurlijke luchtvervuiling is luchtvervuiling en daarvoor hoeft het geeneens een bosbrand te zijn.

Weer meer CO2

Hout stoken is trouwens ook het meest onverstandige wat je kunt doen als je je bekommert om het klimaat. Hout verbranden jaagt in verhouding zelfs nog meer CO2 de lucht in dan het stoken van kolen. Buurtbewoners die èn zonnepanelen èn houtkachels hebben, zijn dus een beetje tegenstrijdig bezig.

Subsidie?

De gemeente Utrecht geeft nu al subsidies (en fors ook) aan wie zijn houtkachel afstoot. Zover is het in Deventer nog niet. Maar het minste wat we kunnen doen is de houtkachel of de open haard uit laten als het windstil is of als de luchtvervuiling in de omgeving al aan de maat is.

Stook wijzer!

Op de website StookWijzer kun je de postcode van je huis typen en dan krijg je een advies ‘op maat’: wel of niet stoken. Uw buren zullen u er dankbaar voor zijn!